Thursday, October 14, 2010

Bra övning

Ni som kan så mycket...
Jag skulle behöva en öving som jag kan genomföra med en grupp på mitt jobb. Vi blir typ 25 stycken och kan hålla på i ca 20 minuter. Är det någon som har nåt tips eller förslag? Det får gärna vara sådant som får dem att tänka till kring fördomar men alla förslag mottages tacksamt!

5 comments:

Sassi said...

Din fruktsallad då ;)

kattis said...

Världens bästa lek, men det är ju en lek :P

A-K said...

Hmm, du kanske skulle kunna skapa papperskaraktärer til alla och sedan be dem mingla med varandra som de karaktärerna. Kanske kryper de fram en del fördomar då? Som man kan diskutera vidare? Eller istället för mingla kan man svara på påståenden utifrån sin karaktär?
Vore kul att se hur folk tror att Adam, 72år, pensionerad advokat som är gift med Peter 68, skulle bete sig :)
Ett rörigt förslag kanske, men you get the point?

exkollegan said...

Hmm...svårt. En övning bara sådär? Om man har något speciellt ämne man vill lösa, så kan man ju alltid göra tvärtom-grejen: T ex om syftet är att öka effektiviteten och kundservicen i en reception, kan man be deltagarna att brainstorma kring vad man ska göra för att vara så ineffektiva och ge så dålig service som möjligt. Sen vänder man på svaren och ser då ofta helt nya lösningar på sånt ingen kunde tänka nytt på förut.

Fast det kräver ju att man har ett ämne/problem. Ett annat alternativ är att samla alla i ett rum: Läs upp påståenden och be deltagarna att ställa sig i det hörn som motsvarar hur de tycker (för varje fråga anger du vad hörnen betyder för svar). Sen får de som står i de olika hörnen förklara varför de har valt att svara som de har gjort. Kan vara bra att poängtera att inget svar är fel, det handlar om tyckande (attityd- och värderingsfrågor mao).

Kattis said...

A-K: Tack, bra förslag!
Exkollegan: Vi har ett ämne, jag är bara lite hemlig och vill inte outa. Tack för dina förslag också!