Thursday, December 30, 2010

Alla dessa gubbar

Just nu: sån trötthet mot gubbar överallt. Skräniga högljudda gubbar som tar plats.
Läser ansökningar, bara manliga sökande.
Ser krönika från lokalTV om det gångna året. Inte en kvinna med.
På krogen skrattade de högst och kräver sin plats.

Kollar filmer och tv-serier och horder av män eller manliga karaktärer formligen väller över mig allt som oftast i huvudrollen. Pingus mamma har långa ögonfransar och stryker och lagar mat.

Really? Måste till och med en animerad pingvin könsmärkas och passas i våra roller?

Dessutom: allt detta hat mot kvinnorna som anmält Assange. Denna hetsjakt. Påpekar du detta är du dessutom mot yttrandefriheten och mot Wikileaks. Jag blir så trött.

Tänker på Polanski som dömdes till våldtäkt (ja han befanns vara skyldig. Det vet vi ännu inte om Assange är.) men det ändå är synd om, för han gör ju så bra film. Det lidande, missförstådda geniet.

Alla dessa gubbar.

Tuesday, December 28, 2010

Girl power!

Jag har bestämt att jag ska bli sån där med coolaste t-shirtarna. Idag har jag den här. Köpte den nyss och älskar den!


Monday, December 27, 2010

Det är så logiskt alla fattar utom du

Läser en del om prataomdet och tänker på det där med logik. Många gånger betraktas (våldtäkts)offer inte som trovärdiga för att de inte agerar logiskt. Som offer ska du gråta, slåss, kämpa som ett djur och efteråt ska du vara slagen i spillror. Du utsätts ju för ett trauma och så reagerar man då. Agerar du inte på detta sätt är det inte logiskt och agerar du inte logiskt är du inte ett riktigt offer. Yes, logiskt om logik.

Fast människor är inte logiska. Vi är irrationella, känslomässiga och får tunnelseende. Vill ni ha exempel? Kolla till exempel på dokysåpor. Här odlar deltagarna myten om hur logiska de är.

-Jag röstade ut hen för att hen varit oärlig. Hen har i själva verket inte alls varit oärlig utan har bara ett sätt som deltagaren inte gillar.

-Jag röstade ut hen eftersom hen klarar sig bäst hemma. Hen kommer inte alls klara sig bäst hemma men alternativet råkade vara bästa kompisen och den vill man inte bli av med.
Titta gärna och försök hitta exempel.

Men vi är sånna. Vi rationaliserar i efterhand. Vi är inte maskiner. Bara för att någon inte beter sig på det sätt som verkar logisk betyder det inte att det är fel. Det finns mer eller mindre vanliga sätt att bete sig som offer, men inget som är fel.

Sunday, December 26, 2010

Så är det

Nu har jag varit ledig en vecka. Ändå är jag lite avundsjuk på pojkvän som är ledig hela nästa vecka också. Jag jobbar ju.

Fast det är ganska skönt att jobba då. Jag lär ha lugn och ro och få jobba ifred. Och få sjukt mycket vuxenpoäng över att säga så...

Friday, December 17, 2010

Efter

Så har jag gått och skaffat twitter också. Vilka här använder twitter? Skriv gärna era namn så söker jag upp er.

Wednesday, December 15, 2010

Viktiga filmer i tonåren

När jag stod och diskade häromdagen (viljen grej nu när man har diskmaskin, då slipper man diska lika ofta!) kom jag att tänka på Robin Hood Prince of thieves. Alla i klassen såg verkligen den! Och låten Everything I do (I do it for you) blev ju en sån klassiker. När jag hör den nu kastas jag liksom tillbaka till den där klassfesten när vi nästan bara lyssnade på den.
En annan klassiker är ju Titanic. Den såg också alla. Somliga blev besatta och såg den hur många gånger som helst. Låten My heart will go on fick vi översätta på engelskan.

Vilka filmer minns ni? Och vilka blir klassiker för dagens ungdomar?

Tuesday, December 14, 2010

Egoboost

Fest med jobbet för ett litet tag sen. Himla kul och vilken egoboost. Dels fick jag höra att jag var fin och snygg ett antal gånger och det är ju inte fel.
Men gladast blev jag ändå över kollegan som flera gånger sa att jag var en av de bästa hen jobbat med. Att hen tyckte jag var fantastisk och satte lika värde på alla och ja, det var många superlativ. Görkul tycker Kattis!

Monday, December 13, 2010

Längtar

Jag längtar efter kvällen innan julafton. När vi klär granen, mamma gör julskinka och vi tjaffsar framför Bingolottos uppesittarkväll. Jag längtar efter spänningen och glädjen jag känner över att få dela ut och få julklappar. Jag längtar efter att få se julgranskulor och ljus gnistra. Att inte behöva tända lampor när man kliver upp utan bara sätta i kontakten till julgranen. Jag längtar efter att kliva upp sent, ta på mig mysbyxor och se domherrarna i syrenhäcken utanför. Jag längtar efter att få krypa ner i systers säng, att retas med henne när hon är trött och ska sova.

Jag längtar efter den där jullovskänslan.

Snart ledig

En vecka kvar att jobba innan jag tar en veckas ledigt. Och det märks att det börjar bli dags. Jag är ganska sliten. Jag och pojkvän orkar knappt laga mat och vi orkar verkligen inte städa, handla eller träna. Igår var vi inte ut ur lägenheten ens. Vi hittade lite soppa i kylen som vi värmde på och det var väl tur det!

Thursday, December 9, 2010

Ynkon

Jag känner mig passiviserad och slut. Försöker tänka på dansen ikväll för att pigga på mig men då blir jag mest trött av att veta att jag kommer hem ca 22 på kvällen. Jag kanske skulle köpa nåt götta på fikat? Jesus jag skulle kunna somna på skrivbordet.

Så tänker jag på dig. Och då skäms jag över att jag är trött. Det här är väl en viskning i vinden mot för hur du har det.

Tuesday, December 7, 2010

Snygg bloggare

Oh så gulligt. Allas vår favorit-serietecknare och Plåstras mamma Malin har gett mig en Beautiful Blogger-award, vilket innebär ära och att jag ska dela med mig av sju saker om mig själv.

1. Jag är fixerad av mina naglar. Stryker på dem, tittar på dem, pillar på dem. Jag vårdar dem inte alls utan klipper dem milimeterkorta men det hindrar mig inte att närstudera dem och mönstret på dem. När jag har spännande mönster på dem (till exempel det häftiga kedjemönstrer jag nu har på vänster ringfingernagel) brukar jag gilla att visa dem för andra. Till exempel pojkvän. Han är dock rätt ointresserad.

2. Jag har precis börjat kalla min pojkvän för lilla betahane.

3. Jag har aldrig kört moped.

4. På dagis ville ha alltid ha kjol, men fick inte eller i alla fall sällan. Undrar hur jag hade blivit om jag hade fått?

5. Jag jobbar mycket med bekräftartekniker, ni vet som motsats till härskarteknikerna. Du kommer ofta höra mig säga ”precis som hen sa tidigare.” Det är inte för att jag älskar att upprepa mig. Det är för att jag strävar efter att stötta andra och därmed hoppas att de gör så med mig.

6. Jag hatar när folk inte kan reflektera över sig själva. Är alltid allt alla andras fel? Guess what, nej! Se din egen roll i ditt liv och sätt det i ett sammanhang.

7. Jag dagdrömmer/fantiserar alltid i paketlösningar. Är det nyttig mat är det raw, tillverkat från scratch, tillsatsfritt osv. Är det julgötta är det knäck, kola, lussebullar, kanderade äpplen, brända mandlar osv. Det är rätt svårt att nå upp till dessa paketlösningar. Är det bara jag som gör så?

Jag är för lat för att själv dela ut nåt. Skämmes!

Sunday, December 5, 2010

Äntligen över

Totalt utmattad har jag sovit ca 24 timmar på två dagar. Så himla skönt och jag börjar känna mig normal igen. Något som var extra jobbigt under fredagen var (förutom begravningen alltså) att pappa fick ett samtal av läkaren. Han har ju fått diabetes och nu visade det sig att hans njurar (som redan är skitdåliga) tar massa stryk av diabetesmedicinen. Jag frågade pappa vad det innebär men han visste inte själv. I mitt huvud bubblade genast mormors dialys upp till ytan och sekunden efter kom jag att tänka på donation. Fy fan, pappa är inte ens gammal :/ Han har i alla fall tagit diabetesen på allvar och lagt om kosten helt och börjat med promenader. Tack vare detta har han gått ner i vikt och fått bättre värden.
Jag hoppas nu att han ska fortsätta med detta så han får sluta med medicinen.

Begravningen var rätt fin och jag fick gråta. Men det är jobbigt och jag blir verkligen både fysiskt och emotionellt helt slutkörd. Minsta småsak får mig att nästan bryta ihop.

Det är tur att jag har fina saker att lägga fokus på. Jag är redo. Släng in mig i matchen så ska jag göra mitt bästa (även om det nog inte är mycket att hurra över i början).