Wednesday, June 30, 2010

Två steg fram, ett steg bak


Renovering…går det framåt eller bakåt? Så här såg köket ut för någon dag sedan. Spisen med häll är på plats och handtagen är uppmonterade. På golvet ser ni massa sågspån och skyddspapp som jag la dit när jag tvättade och målade taket.
Nu väntar vi i alla fall på att snickaren ska fixa (eller se till att saker fixas, som el och vatten) massa saker innan vi kan göra något. Vi försöker i alla fall bestämma oss för hur vi ska måla kök, hall och sovrum. Jag tror att vi nästan har bestämt oss. Pojkvän ska hämta lite prover idag.


Monday, June 28, 2010

Raw

För övrigt är jag lite nyfiken på rawgrejer just nu. Gjorde världens godaste raw-bollar igår och är så sugen på i princip allt i Voltaires bok som jag nyss köpte. Har någon av er ätit mycket raw? Har ni kanske tips?

Pulsträning

Pulsträning är ett riktigt bra sätt att veta hur man ska träna. Tränar jag för hårt? Är jag för slapp? De funderingarna slipper du med pulsträningen, förutsatt att du vet ungefär vad som är din maxpuls.
Du vet den där formeln Maxpuls = 220-ålder? Den stämmer oftast inte. Maxpulsen måste man testa fram. Den är medfödd och kan inte tränas upp. Min egen maxpuls tex ligger en bit över 190, kanske 195? Jag har inte testat fram den helt säkert.
Ett bra sätt att testa om du vill satsa på din pulsträning är att göra ett lactatest. Är du lite tjurskallig kan du dock testa fram din maxpuls själv.

För att kunna mäta maxpulsen gäller det att komma upp till maximal arbetsintensitet utan att du samlar på dig för mycket mjölksyra, så benen stumnar.
Värm upp ordentligt. Spring sedan i ca 2 minuter så fort du kan, jogga i en halv minut, spring 2 minuter till i maxfart, ta pulsen. Det bästa är att avsluta den sista intervallen med en lång seg backe, så har man större chans att komma upp i maxpuls.
Det borde ge dig en bra känsla för din maxpuls. Så planerar du träningen utefter den.

Alla pass ska ju inte vara likadana!

Sunday, June 27, 2010

Löpning, I love you man!

Jag kan springa igen! Sedan jag fick mina fotbäddar gjutna har jag långsamt men stadigt kunnat öka på mina stapplande löpsteg. Jag känner mig lika smidig som en stolpe och jag springer kort kort, men jag springer. Det känns så otroligt skönt! Nyss var jag ute en sväng i linne och shorts. På sluttet blåste jag till och med på lite och det är så härligt!
Första gången jag kom hem efter att ha klarat 10 min på löpband utan smärta i knät och skulle berätta för pojkvän började jag gråta.

Träning, en kärlek för livet hoppas jag!

Thursday, June 24, 2010

Pust

Hej vad livet går. 180 på jobbet och 180 på fritiden!
Jag hade trott att den här veckan skulle vara lugnare än förra men så blev det inte. Jag springer från möte till möte och försöker göra 100 saker samtidigt.
Sen kommer jag hem och så är det samma sak.
Människor som renoverar värsta huset måste ju ha sega jobb?
Jag blir utbränd bara jag tänker på det!
Nu tar jag i alla fall helg och ska försöka vila upp mig. Återkommer.

Friday, June 18, 2010

Det går framåt.

Äsch vad sjutton. Jag sitter uppe länge så blir det gjort. Statusrapport:

Så här såg det ut för ett tag sedan. Snickaren rev sedan hela väggen och byggde en ny.

Mycket bråte att släpa bort. Jag tror jag utvecklar både betonglunga och kol!



Och så här såg det ut hinna något hunnit sättas upp.



Här har lite köksgrejer hunnit komma upp, nya väggen ser ni till höger och golvet är rensat. Synd att ni inte kan se min eminenta spackling.



Jag roade mig med att riva ut heltäckningsmattan och stycka upp den i två. Jävlar vad jobbigt. Sen körde pojkvän den plus massa annat till tippen.



Nu är det förberett för att lägga golv. Nu ska vi bara köpa ett. Förslag anyone?



Så här kan det gå när man rustar. Pojkvän hugger sig i pannan. Jag får blåsor på tummarna. Tänk att jag tillslut har blivit en sån; en sån som rustar!


Så här ser det ut när man sågar golv. Machopoängen bara sprutar!



Idag blev golvet färdigt i hallen och köket.



Och här är köket som det såg ut igår kväll.

Isa mår bra

Idag var det dags att ta Isa till veterinären för att göra en ultraljudsundersökning på hennes hjärta. Jag satt med hjärtat i halsgropen och andades ljudligt ut när veterinären sa att hennes hjärta såg jättefint ut. Sjukdomen kan dock utvecklas senare så han tyckte att vi skulle komma tillbaka om 2-3 år och kolla igen, men det här minskade riskerna betydligt. Åh vad skönt att höra. För övrigt var snuppschen fantastiskt duktig vid undersökningen och förtjänade mycket beröm. Inte att bli väst åt av brorsan när hon kom hem, vilket var vad som skedde. Hon luktade tydligen konstigt och han var inte alls sugen på att hänga med henne.

Isa vet att hon måste sitta för att få sin mat.



Imorgon lägger jag upp lite bilder på lägenheten!

Tuesday, June 15, 2010

Golv

Förresten håller vi på med lägenheten för jämnan nu. I veckan är det tänkt att vi ska lägga golv så igår rev vi och hade oss. Det var ganska kul. Fast jag fick två blåsor på tummen. Då tyckte jag synd om mig själv.
Idag spacklade jag. Det var kul. Spacklet påminde mig om grädde eller mousse eller nåt. Jag var så nära att ta ett litet smakprov. Mycket roligare att spackla! Vill ni se bild hur långt vi hunnit nu eller känns det dötråkigt? Typ det räcker när det är färdigt (suck jag blir trött bara av att tänka på när vi ska bli färdiga...hösten?).

Åh!

Vet ni, igår sprang jag! 3.5 km men det gjorde inte ont! Sjukgymnasten säger att jag kan lägga på 500 meter per vecka nu så länge det inte gör ont. Har några ljuvligare ord någonsin yttrats?

Saturday, June 12, 2010

Tur att det finns substitut

Tänk om jag inte hade haft min övriga träning: spinningen, styrketräningen, de olika jymporna. Jag hade varit en vidrig människa, nu när jag inte har löpningen menar jag.
I fredags var jag på jympa och började prata med en gubbe. Han berättade om sitt knä som han har nån skruv i. Tidigare hade han löpt marathon men nu kan han inte springa. Han berättade om sorgen över att inte kunna springa och jag nickade och berättade om mina fantasier om intervaller.
Det var så fint med gemenskapen som löpningen gav oss, trots att vi inte ens är löpare just nu.

Just nu har jag fått ett ryck och håller på och packar. Det blir visst bara böcker och DVD:er. Vem visste att de kunde ta så stor plats? Och alldeles nyss kom jag på att jag har ett aerobicpass inbokat imorgon. Det är vardagslycka!

Thursday, June 10, 2010

Skitknät

Förbannade jävla skitknä! Kommer det någonsin att bli bra? En km och det börjar göra ont. 500 meter på det och det gör ont. En liten bit till bara för att vara säker. Och det här ska jag behöva duscha för?

Ge hit lite torkade bananer för fan!

Wednesday, June 9, 2010

Ångest är min arvedel

Isas pappa dog häromdan endast 4 år gammal. Ena stunden låg han i knät och gosade med husse. Två timmar senare hittade de honom död i hallen. En obduktion visade att han hade hjärtfel. Det här fick jag ett mail om av Isas uppfödare.
Jag håller på att noja ihjäl mig! Igår när jag kom hem stod hon inte direkt innanför dörren som hon brukar göra. Jag fick panik och sprang in i vardagsrummet där hon sömning satt på sitt klätterträd.

Jag har i alla fall bokat tid hos en specialist som ska kolla om hon har samma fel. Det är tydligen 50% risk att hon har det. Åh kära gud, låt min älskling vara frisk!

Tuesday, June 8, 2010

Framåt

Det går framåt med lägenheten. Köket är helt utrivet, vi har släpat ut betong men har alla trägrejer (skåp) kvar. Snickaren har byggt den nya väggen och börjat sätta upp köket. Det är lite kul att komma dit och titta när man ser skillnad faktiskt.


Så här såg det ut för några dagar sedan.

Friday, June 4, 2010

Rolig helg

Imorgon är det Stockholmmarathon. Men i stället för att springa ska jag bära betong och plankor. Åh vad kul, not :P

Wednesday, June 2, 2010

Mer coaching

Humlan skrev en kommentar med frågor. Det blev så långt svar, så här kommer det.

Skitbra att anmäla sig till lopp och ha något att träna emot. Gud vad kul! Under timmen låter väl som ett utmärkt mål. Jag har ingen aning om hur mycket du kan men jag skriver lite här så får du ta till dig det som passar.

Ett fel som jag gjorde i början var att jag alltid sprang samma runda på samma sätt. Lösningen? Intervaller! Det vanligaste felet att göra i början är att man springer för långsamt när man ska springa snabbt och för snabbt när man ska springa långsamt. Man ligger liksom och grottar i nästan samma tempo jämt.
Ett förslag på upplägg skulle kunna se ut så här.

Dag 1: Vila
Dag 2: Snabb distans (det här är ungefär det tempo du vill hålla på milen, kanske en aaaning långsammare) i 7 km (eller vad som passar, du kanske vill köra kortare).
Dag 3: Vila
Dag 4: Intervaller. Du kan köra backintervaller. 70-20, 400 meters, 1 km osv det finns HUR många intervaller som helst att köra. Vill nån veta mer om intervaller tar jag gärna det i ett eget inlägg. Själv började jag med 4,3,2,1.

Ser ut så här:
Värm upp med lugn jogg i 10 min. Under 4 minuter ska du öka tempot. Du ska springa ungefär på 70% av din förmåga. Sakta ner och jogga (men lite snabbare än uppvärmingen!) i 4 minuter. Öka 3 minuter, det ska gå snabbare än i första. Sakta ner i 3 minuter osv. Sista minuten ska du springa nästan allt du kan. Efter det är det nedjogg i 10 minuter.
Du är alltså ute i 40 minuter men det är egentligen bara 10 minuter som är jobbiga men oj vad det gör skillnad! Jag lyssnar på Serena Williams intervallprogram (köpt i itunes)(jag lyssnar alltid på musik, eller bok, när jag springer) så säger hon till när jag ska springa. Men man kan ju göra egna program med hjälp av att klippa musik.

Dag 5: Vila
Dag 6: Långdistans. Här ska det gå sakta! Du ska kunna prata utan problem. Varför inte lyssna på en ljudbok? Tänk att det viktiga är tiden du är ute, inte sträckan du springer. Varva gärna med gång om du vill. Se till att vara ute i en timme.
Dag 7: Surprise me!

För att inte bli som jag, lägg gärna in styrketräning i veckan. Core är viktigt och för tjejer verkar styrketräning av ben vara det. Tänk på att ta ett ben i taget så du inte blir ojämt stark.

Annat du kan köra: Jympapass av olika slag, återhämtningsjogg (långsamt), fartlek (lek med farten. Spring snabbt, långsamt om vartannat osv).

Mat: Jag tycker långsamma kolhydrater är toppen. Jag älskar min fullkornspasta osv. Fibrer (som ju finns i fullkornsprodukter) gör att du håller dig mätt längre. Protein håller dig också mätt längre. Mmm ägg! Innan träningen ska du ha grundat bra. Ska du springa på morgonen är det viktigt vad du äter kvällen innan. Ska du träna på kvällen är det viktigt vad du äter till lunch. Fyll gärna på med mellanmål. Tänk protein och långsamma kolhydrater så kroppen kan lagra in glykogenet.
Efter träningen är snabba kolhydrater bra för att påskynda återhämtningen(men det är inget man egentligen behöver tänka på om man tränar 3-4 ggr i veckan). En rostmacka med marmelad är alltså super direkt efter ett långpass. Viktigt att tänka på att även fylla på med riktig mat inom 1-2 timmar efteråt.

När jag kör morgonlöp kan jag också bli ruskigt hungrig. Ofta tar jag ett glas juice (snabba kollisar) innan jag sticker ut för att inte vara tom. När jag kommer hem käkar jag liiite mer än vanligt. Ska jag träna på eftermiddagen också lägger jag till lite snabba kolhydrater (typ lite honung på gröten eller youghurten).

Generellt gäller väl att tänka på att du ska ha kvalitét på maten. Det ska finnas näring i grejerna du äter, inte bara kalorier. Många studier visar att ekologisk mat innehåller mer näring så det tipsar jag om. Jag tycker också att du ska studera innehållsförteckningar. Ju kortare desto bättre. Kom ihåg att löpare behöver extra mycket järn. Älska gröna grönsaker som broccoli och spenat!

Men du, ta inte alla nya grejer på en gång. Det viktiga är att träna och ha Kul!

Tuesday, June 1, 2010

Knäföljetongen

Sjukgymnasten igår igen. Han tittade, klämde, inspekterade och undersökte. Han sa åt mig att prova springa nästa vecka och så fick jag ytterligare en övning samt lite riktliner. Tänk om jag kan börja springa nästa vecka. Vilken superlycka! I lördags lyckades jag hitta ett spinnpass som var 90 minuter och alltså påminner om ett långpass. Jag var gråtfärdig första låten. Alla dessa timmar när jag tränat och visualiserat att jag springer och känner mig så stark. Så ingen löpning på länge länge. Men snart, Kattis. Snart!
Då slipper jag stå på gymmet och sukta efter löpband.