Tuesday, November 29, 2011

Sengångare

Jag brukar kalla min pojkvän för sengångare eftersom han är lite sävlig, gillar långsamma saker och ibland kraffsar på mig med sina fingrar. Först blev pojkvän sur, men sen tittade vi på den här videon.



Sengångare blir 58-70 cm långa och väger 4-9 kg. Frambenen är längre än de bakbenen och deras 8 till 10 cm långa klor är utformade som hakar så att de kan hänga sig fast upp och ned i höga träd. Sengångarnas päls växer, till skillnad mot för hos andra djur, från magen mot ryggen, så att regnvatten ska kunna rinna av lättare. Pälsens hår bildar olika skikt. Närmast kroppen är håret kort och tät, de övre lagren består av långa halmliknande hår. Svansen är bara en liten stump eller helt tillbakabildad.Pälsen agerar även som kamouflage. På den växer alger som ger djuret ett grönaktigt utseende. Dessutom förekommer larver av fjärilar och andra parasiter, till exempel av släktena Cryptoses, Amblyomma, Boophilus och Trichilium, i pälsen som förbättrar sengångarnas täckmantel. Den tjocka pälsen ger även skydd när de faller ner från trädet.

Sengångaren rör sig mycket långsamt och har även extremt dålig syn och hörsel. Däremot har den utrustats med ett relativt bra luktsinne, vilket hjälper den att kunna lukta sig till om en gren är frisk eller rutten, och därmed undvika att ramla ner. Det kan ta upp till 1 timme för sengångaren att förflytta sig 1 meter.

I fångenskap sover sengångaren största delen av dagen, men nyare undersökningar har visat att de är mer aktiva i frihet. En sengångare i regnskogen sover endast ca 9,6 timmar jämfört med en sengångare i fångenskap som sover ca 16 timmar om dygnet. De äter nästan uteslutande blad, en föda som är fattig på näringsämnen och tar lång tid att bearbeta i magen. Det kan ta så mycket som upp till en månad och görs med hjälp av bakterier. För att klara sig trots den näringsfattiga födan har sengångarna anpassat sig. Tex har de lägre ämnesomsättning än alla andra däggdjur och de avsöndrar urin och avföring med cirka åtta dagars mellanrum då de kommer ner, gräver en grop där de "do their buisiness". (Förutom bytet av träd är det den enda sysselsättningen som de utför på marken.) De har även lägre kroppstemperatur. Under aktiva tider ligger temperaturen vid 30 till 34 °C och när de vilar sjunker den till 24 °C. Hos en välmående sengångare kan magen med innehåll utgöra så mycket som 2/3 av sengångarens vikt.

De är så rörande små djur!

No comments: