Sunday, September 21, 2008

Kanske du kan prova att jogga lite?

Löpträning halverar risken att dö i förtid. (allt enligt en studie genomförd av forskare vid Stanford University i Kalifornien) Löpning minskar inte bara risken för hjärt- och kärlsjukdomar utan även cancer och neurologiska sjukdomar som exempelvis Alzheimers. Studien startade 1984 när löparna var 50 år eller äldre och höll på i drygt 20 år. Löparna var medlem i en löparförening och jämfördes med en frisk kontrollgrupp. Deltagarna fick varje år svara på frågor om sin vikt, hur de klarat sina dagliga aktiviteter som att sköta sin hygien, äta och klä på sig. Löparna var redan från början av studien i bättre fysisk kondition med mindre övervikt och rökte mindre. Under de drygt 20 åren ökade skillnaderna mellan de båda grupperna succesivt och vid slutet av studien hade deltagarna i kontrollgruppen betydligt svårare att klara av sina dagliga rutiner än de aktiva löparna.

Min personliga åsikt är att detta inte gäller bara löpning utan all träning. Löpning har ju fördelen att vara enkel eftersom du själv bestämmer exakt när den ska genomföras och att den inte behöver så mycket utrustning. En dag som denna känns den underbar. Klar höstluft och sol som skiner.
Men löpning passar inte alla och då är det jättebra att det finns mycket annat! Det finns ju få saker som är så sköna som att sjunka ner i soffan, varm och rosig efter en varm dusch och känna att kroppen har fått göra det den är byggd för dvs jobba. Väl i soffan tittar man på något bra och äter något gott. Då är livet bra.

No comments: